A fatüzelés rejtelmei

A fatüzelés rejtelmei

Hogyan, és főként mivel tüzeljünk?

 

A legfontosabb kérdés természetesen az, hogy mivel és hogyan tüzeljünk?

  • Kizárólag száraz fával, de 15 évesnél nem öregebbel. A fát célszerű felvágni, két évig levegőn, megfelelő módon betárolni, majd szárazon felhasználni. Kivéve a tölgyfát, amit egy évig szabadon kell tartani, és ezután két évig szárítani, mert így éri el a 15-20 % közötti, ideális nedvességtartalmat.
  • Fontos a tűzifa fajtája is, érdemes pontosan utánanézni, hogy inkább puha (fenyő), vagy például egy cserépkályha esetén kemény (tölgy, akác) fára van-e szükségünk a tüzelőberendezésünkhöz.
  • Csak tiszta fával szabad tüzelni, mert a festett, kezelt fa, ragasztott bútorlap, farostlemez, rongy, műanyag, gumi, stb. esetén a vegyszerek káros égéstermékei felszabadulnak, ami szennyezi a levegőt, és a szervezetünkre, illetve a berendezésre is ártalmas lehet.
  • Figyeljünk a tüzelőberendezésnek megfelelő, szakszerű begyújtásra: hagyományos, vegyestüzelésű kazánoknál a vékony fát rakjuk alulra, majd egyre vastagabbakat, és a tüzet alul gyújtsuk meg, pellet tüzelésű kazánoknál pedig fordítva. Ügyeljünk rá, hogy elég levegőt kapjon a tűz, és intenzíven égjen.
  • Kiemelten ajánlott továbbá a használati utasítás részletes tanulmányozása.

A fatüzelésnek rengeteg szépsége van a friss levegőn tartózkodástól a tűz körül eltöltött, szívmelengető órákig, ezért csak ajánlani tudjuk.

Végül a jó tűzhöz megfelelő huzatú kémény is szükséges, ezért célszerű kívülről hőszigetelő burkolattal ellátni. A szerelt kémény árak a helyszíni adottságokhoz mérten változhatnak, ezért helyszíni felmérésért és ingyenes ajánlatért forduljon hozzánk bizalommal!