Kéménytűz megelőzése

Tűz van, babám!

- Avagy mi az a kéménytűz?

A kéménytűz egyik esete a koromégés, amikor a kémény belső falára lerakódott korompor begyullad, és általában néhány perc alatt elég. A másik a kátrányégés, amelynél akár 1000 °C-os hőmérsékleten és akár több órán keresztül is tarthat a folyamat.

Fő ismertetőjelei az erőteljes, forró illat, hangos, pattogó, dörgő zaj, illetve ha lángok és sűrű füst csap ki a kémény tetejéből. Bizonyos esetekben a kéménytűz észrevétlen marad, de ugyanúgy kárt okoz.

A kéménytűz azért nagyon veszélyes, mert az égés mindkét esetben átterjedhet az épületszerkezetekre, a padlástérbe és akár épülettüzet is eredményezhet.

Mit tegyünk kéménytűz esetén?

  • Azonnal értesítsük a tűzoltóságot, biztosítsuk számukra a szabad utat a padlásra, a kémény mellől pedig húzzuk el a bútorokat!
  • A kéménytüzet tilos vízzel oltani!
  • Minden éghető anyagot el kell távolítani a kémény felületéről, és le kell zárni a tüzelőberendezés szellőzőnyílásait, tisztítónyílásait, a hamuajtót, illetve a füstjárat-szabályozó reteszét is, hogy az oxigénpótlás megszűnjön.

Hogyan előzhetjük meg?

  • A kéményt évente egyszer, a tüzelőberendezést pedig kétszer ellenőriztetni, szükség esetén tisztíttatni kell a kéményseprőkkel. Házilagosan nem szabad kéménykiégetést végezni.
  • A kandallóba, kályhába csak száraz fával gyújtsunk be, és kizárólag a tüzelőberendezéshez engedélyezett begyújtó- és tüzelőanyagot használjuk.
  • Szellőztessünk gyakran, és építtessünk szellőzőnyílásokat a kazánházba vagy a fűtőhelységbe.

A szakember által végzett kéménybélelés vagy szerelt kémény építés egyszerű, gyors és hosszú távon is biztonságos megoldást nyújt a tűzmegelőzés terén is.

Az Atti Kémény weboldal sütiket (cookie) használ a teljesebb felhasználói élmény, és anonim látogatói statisztikák gyűjtése céljából.